Ми Україну не покинемо

18.10.2024

Розповідь про Дмитра Громова та Олега Ладиженського — двох незламних героїв Українського літературного фронту, які встояли перед шквалом трагічних випробувань, що розпочалися 24 лютого 2022 для народу України та для них особисто.

Від перших днів війни два друга-нерозлучника — харків'яни, дві неймовірно обдаровані творчі особистості, письменники-фантасти світової слави, співавтори, знані серед шанувальників їхньої творчості під спільним псевдонімом Генрі Лайон Олді, твердо вирішили для себе, переховуючись від ракетних обстрілів у бомбосховищах Харкова: "Ми Україну не покинемо. Розірвемо наші зв'язки з російськими видавництвами, а старі й нові твори будемо видавати українською, в тому числі у авторському перекладі, та іноземними мовами".

Загартовані з юнацьких років у секціях бойових мистецтв, вони прийняли стійко виклик долі. Під ракетними обстрілами вони продовжили робити те, що вміли робити найкраще: створювати реалістичний, без жодних фантазій, щоденник своїх вражень і переживань на тлі героїчного спротиву російській агресії воїнами ЗСУ, волонтерами та рятувальниками.

Майже шестидесятирічний Дмитро Громов у перший місяць війни разом з сином Сергієм добровільно пішли до військкомату. Дмитру відмовили, а його єдиний син зараз боронить Україну у лавах ЗСУ. Не зміг бути корисним для ЗСУ й театральний режисер за фахом, поет та письменник Олег Ладиженський, знятий з військового обліку через стан зору понад 40 років тому. Але співавтори зрозуміли, що їхньою зброєю стануть слова Правди, звернуті до українців та народів Світу — й вони стали воїнами літературного фронту.

Ними був створений Щоденник війни, у якому викладені перші спогади від пережитого ними у Харкові, який вони з болем у серці були змушені залишити, їхня непроста дорога до Львова, перші враження від Львова, який з перших днів війни приймав щоденно десятки тисяч біженців... Все це було викладено письменниками у першому з початку російської навали літературному творі, створеному та надрукованому у дні війни свідоцтві трагедії та стійкості українців, що знайшов не тільки небайдужих читачів в Україні, але й став одним з перших українських творів про сучасну Українську трагедію, перекладених та виданих у Франції.

Моє особисте знайомство з Дмитром Громовим відбулося, на жаль, після того як Олег Ладиженський зі своєю Музою — дружиною Оленою — вирішив переїхати для продовження творчості на оспівану Миколою Гоголем Полтавщину, а Дмитро Громов разом зі своєю Музою — дружиною Бронею — залишився у Львові. Під час нашого першого знайомства Дмитро Громов мені розповів, що вони, Генрі Лайон Олді, створили збірник новел та поезій, якому дали незвичайну назву "ЯНГОЛ НА ІМ'Я ЧУЙКА" та який вони присвятили героїчним воїнам ЗСУ та невтомним волонтерам. І тепер шукають можливість видання цієї книги в Україні. Я попросив переслати мені текст з ілюстраціями. Після колосального враження від ознайомлення з цим проникливим літературним шедевром, я, львів'янин Марко Сімкін, журналіст-міжнародник та культуролог, вирішив, що я просто морально зобов'язаний допомогти у виданні та у подальшій публічній презентації цієї книги.

У 2023 році у львівському видавництві "Левада" за сприяння Благодійної організації "Благодійний фонд Козицького" вийшла друком ця зворушлива книга. В короткому часі у Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці відбулася перша презентація книги, а також вона була презентована в жовтні 2023 року на Книжковому Форумі у Львові. А літом 2024 року, знов у приміщенні Львівської ОНП бібліотеки, відбулася спільна презентація авторами книги видавництва "ФОЛІО" "ВСТАНЬ І ЙДИ". Громов особисто перебуваючи у бібліотеці, а Ладиженський через відеозв’язок, розповідали про цю книгу та представили інші свої книги, виданні у 2023-2024 роках у перекладах у Франції, США та інших країнах.

6 жовтня 2024 року серед інших презентацій Книжкового Форуму у Львові, у розкішному камінному залі старовинного готелю "Жорж", відбулася активна презентація творчим тандемом Генрі Лайон Олді нових захопливих книг, виданих у харківському видавництві "ФОЛІО" у 2024 році. Під час проведення презентації я, Марко Сімкін, вирішив, що існує нагальна потреба ознайомити учасників презентації з активною громадянською позицією письменників-патріотів Дмитра Громова та Олега Ладиженського, дійсних героїв літературного фронту та невтомних волонтерів. Навожу короткий переказ свого виступу:

Всім відомі слова Євгена Чикаленка, звернуті до так званих українських "патріотів": "Легко любити Україну до глибини Душі, спробуйте її полюбити до глибини власної кишені." Громов і Ладиженський створили міжнародний авторський інтернет-сайт кількома мовами, на якому розміщують свої старі та нові неймовірні фантастичні твори. За допомогою цих публікацій вони збирають реальні кошти для ЗСУ та постійно звітують перед читачами сайту та широкою громадськістю, на що саме пішли кошти, що було на них придбано для потреб ЗСУ. Хочу виказати свою неймовірну повагу Громову та Ладиженському та побажати їм нових сміливих ідей у створенні очікуваних читачами книг, а всім нам, нескореним, — Перемоги над кривавою путінською ордою.

Марко Сімкін, журналіст-міжнародник, культуролог, м. Львів.