Список желаний

Ваш список желаний пуст. Перейти в каталог?

Старое фото

31.08.2023

Из архивов:

Старое фото. И разговор, возвращающий в прошлое. Тридцать три года назад, боже ж мой! Писатель Олди родится только полгода спустя.

– По центру я, в очках и с бородой. За мной двое. Тот, кто повыше и крупнее, Владимир Попов. Это турнир фулл-контакт каратэ в Харькове, 90-е. На фото судейская бригада.
– Это Дворец спорта, 90-й год, 26 мая. Я там выступал на показательных выступлениях. А товарищ Борисов разбивал бутылку.

373092045_2884081618389635_3476035233795596367_n-0-0-0-0-1693496140.jpg

Интересный обзор на книги Олди:

Хорошие фильмы - Олди рекомендуют:

"Довбуш", фільм 2023 р. (Україна).

Сходили з Bronya Gromova в кіно на новий український фільм "Довбуш" режисера Олеся Саніна. У цій стрічці творцям фільму вдалося об'єднати одразу кілька жанрів: історико-пригодницький фільм / історичну драму / романтичну легенду / бойовик / фільм про боротьбу за свободу жителів Карпат. Сплав вийшов напрочуд органічним: як на мій погляд, тут усього рівно в міру.
Акторські роботи в цілому гарні. У фільмі знялися як українські, так і польські актори — останні грають, відповідно, поляків. А засновника хасидизму Ісраеля бен Еліезера (він же Баал Шем-Тов, або скорочено рабі Бешт), який допомагає Довбушу в одному з епізодів, зіграв американський актор Люзер Тверскі, реальний нащадок великого мудреця. І зіграв відмінно: образ Бешта вийшов яскравим і незабутнім, незважаючи на свою епізодичність.
Окремо варто відзначити хорошу постановку бойових сцен, яких у фільмі вистачає. А фінальний поєдинок Довбуша з полковником Пшелуським виглядає просто відмінно — на рівні аналогічних сцен з фільмів Єжи Гофмана.
На тлі чарівних пейзажів Карпатських гір розгортається драматична історія братів Довбушів — Олекси та Івана. Історія ця сповнена крові та болю, помсти і битв, спільної боротьби і суперництва братів, дружби і зради. Звичайні розбійники-опришки з часом стають народними героями, на кшталт Зорро або Робін Гуда — але тут шляхи братів розходяться. Один продовжує боротьбу — але вже не заради багатої здобичі, а заради свободи і справедливості. Утім, і помста за вбитих батьків теж нікуди не поділася, лише тимчасово відійшовши на другий план. Інший же брат, отримавши свою частку захопленого золота, йде у тінь, щоб наприкінці фільму з'явитися знову, але вже в іншій якості...
Брати Довбуш (як і низка інших героїв фільму) — персонажі цілком реальні, історичні. Проте, брати, і насамперед Олекса, давно стали героями безлічі легенд, де реальність химерно переплітається з вигадкою. І фільм "Довбуш", незважаючи на безліч історичних реалій — це теж легенда. Створюючи її, автори фільму зібрали воєдино і творчо переосмислили цілу низку історій і сказань про Довбуша — і заново сплели їх у єдине полотно, зберігши при цьому основну канву оригіналу.
Битви, погоні та поєдинки, блискуче реалізовані засідки, пастки і військові хитрощі, любов і вірність, зрада і помста, жорстокість і рідкісне, а тому подвійно цінне милосердя, інтриги можновладців, безправність і покірність простих людей — і купка сміливців, що наважуються взяти в руки зброю і стати на захист своєї землі та народу.
Нічого не нагадує? Хоча події фільму відбуваються майже триста років тому, фільм цей, як на мене, сьогодні більш ніж актуальний. А завдяки динамічному пригодницькому сюжету, чудовим пейзажним зйомкам, грі акторів і вельми вдалому музичному супроводу, ідея фільму подається глядачеві досить органічно, без зайвої дидактики та пафосу.
Не скажу, звісно, що у фільмі все ідеально. Наприклад, зі звуковою доріжкою, на мій погляд (слух), варто було б ще попрацювати. Є й деякі інші дрібні шорсткості. Але порівняно з перевагами фільму — це дрібниці. Фільм вразив і сподобався вельми.
Рекомендую!

370838193_3604160973174056_4797814494693565775_n-0-0-0-0-1693496302.jpg

Человек на взводе, как курок,
Тронешь невзначай - и выйдет срок,
Порох догорит, ударит пуля.
Отойди, не трогай. Нет, не трог...

* * *

Пахнет горелой листвой,
Вот и закончилось лето,
Выстрелы над головой,
В небе гоняют "Шахеда".

Как это вместе сошлось -
Выстрелы, гарь, листья, август,
Как это с нами сбылось,
Как улеглось на бумагу

Поздней созревшей строкой?
Тает туман над рекой.

371986824_2881581908639606_3217297642564892862_n-0-0-0-0-1693496531.jpg


Пиши, художник, добрый мир,
Ты маг, ты царь, ты бог,
Пусть правит добрыми людьми
Прекрасная любовь,

Пусть будет солнце, будет дождь,
Пусть будем мы с тобой,
Пиши, пиши, чего ты ждёшь,
Скорей пиши любовь!

Да, мир-натурщик не хорош,
Коряв и угловат,
Да, в нем любови не найдешь,
Хотя скрипит кровать,

Но ты, пожалуйста, гляди,
Но ты, пожалуйста, найди,
Ведь мир не виноват!


Пиши, митцю, наш світ, де мир -
Ти маг, ти цар, ти бог,
Хай править добрими людьми
Любов, одна любов,

Хай буде сонце, дощ згори
І ми без забобон,
Пиши, митцю, та не барись,
Скоріш пиши любов!

Так, світ-натурник не святий,
Талант у ньому спить,
Так, тут любові не знайти,
Хоч ліжко ще скрипить,

Але, будь ласка, придивись,
Знайди, знайди, підкинь у вись
Оцю щасливу мить!


* * *

Если я провожаю приятную даму в сад,
То не просто я так, а согласно речам Нострадамуса,
А когда я неверно толкую все эти пророчества -
Ох, намучился я, а уж дамы-то как настрадалися!


* * *

Якщо я проводжаю приємну панянку в сад,
То не просто я так, а все згідно словам Нострадамуса,
А коли я невірно пророцтва його відпрацьовую -
Ой, намучився я, а панянки-то як настрадалися!